Vad är en GBP= Gastric bypass

Information om övervikt


 
När övervikt diskuteras används måttet body mass index (BMI). Detta index ger en bättre uppfattning om graden av övervikt jämfört med endast vikt i kg, som inte tar hänsyn till längden. BMI räknar man ut genom att dividera sin vikt i kg med sin längd (meter) i kvadrat. Man anser idag att BMI mellan 18 och 25 är normalt. BMI mellan 25 och 30 utgör lätt övervikt. BMI mellan 30 och 35 utgör övervikt och att BMI över 35 utgör kraftig övervikt. I Sverige har ca 10 % av befolkningen ett BMI över 30 och är således överviktiga. 

Flera undersökningar har visat att det är farligt att vara överviktig. Sett ur ett helhetsperspektiv (det går aldrig att uttala sig om den enskilda patienten) så löper man som överviktig en ökad risk att dö i förtid och även att drabbas av många av våra vanliga folksjukdomar. Risken att insjukna i sockersjuka (åldersdiabetes), hjärt-kärlsjukdomar, olika former av cancer och ledbesvär är kraftigt förhöjd hos överviktiga.

Målsättningen med all behandling av övervikt är att den viktnedgång som behandlingen resulterar i skall leda till en minskad risk att insjukna i sjukdomar associerade med övervikt. Det är oftast omöjligt att med operation åstadkomma "normalvikt" hos en kraftigt överviktig person, syftet är istället att minska övervikten i sådan grad att hälsoriskerna minskar kraftigt. Operationen kan således inte ses som ett kosmetiskt ingrepp.


Behandling av övervikt

Stommen till all behandling av övervikt är kost- och motionsråd kopplat till någon form av beteendeförändring. Om denna behandling inte fungerar finns det receptbelagda mediciner som påverkar aptit och upptag av näring ifrån tarmen. Dessa två behandlingsformer erbjuds av din husläkare och vi har som krav att man skall ha genomgått ett seriöst behandlingsförsök hos sin husläkare (eller motsvarande) innan operation blir aktuell.

Vi har följande krav inför kirurgisk behandling:
BMI över 35 kg/m² där samtidig förekoms av sjuklighet kopplad till övervikt    stärker operationsindikationen.
18-60år (vid ålder över 60 år sker en individuell prövning)
Kraftig övervikt under en längre tid.
Seriösa försök till viktnedgång hos husläkare eller motsvarande.
Man skall som patient kunna förstå och klara av de förändringar i matvanor och livsstil som operationen medför.
Missbruk av narkotika eller alkohol får ej förekomma.


 

 


Gastric bypass

Vid Danderyds sjukhus opereras ca 250 patienter för övervikt varje år. Den operation som vi utför heter gastric bypass. Vi utför operationen med titthålskirurgi (laparoskopi) i 95 % av fallen. Operation innebär att man helt delar av den övre delen av magsäcken och att man till denna lilla magsäcksdel kopplar upp tunntarmen. Detta innebär att större delen av magsäcken kopplas förbi och att maten åker direkt ner till tunntarmen från den lilla magsäcksresten (se figur). Vid gastric bypass tvingas man således att äta lite varje gång, då man har en liten ficka som rymmer 30 ml och att man inte kan ta upp lika mycket näring då en del av tunntarmen är bortkopplad. Gastric bypass kan vara extra bra hos patienter vars övervikt beror på ett stort intag av "flytande kalorier" till exempel läsk. Intag av läsk (och andra sötsaker) vid gastric bypass kan ge upphov till att man känner sig så illamående och svimfärdig (dumping) vilket leder till att man låter bli att dricka läsk och då går ned i vikt. Operationen är bra för överviktiga patienter som har mycket besvär med uppstötningar och halsbränna då större delen av magsäckens magsyra helt leds bort från matstrupen. Viktnedgången efter en gastric bypass är ca 30-35%.
 


Risker med operation

Kraftig övervikt innebär i sig att man har en ökad risk vid operation. Vid all kirurgi finns en risk för komplikationer som blödning, proppar i benen eller till lungan, och sårinfektion.
Vi har följande komplikationsfrekvenser:
Blödning eller läckage som gör ny operation nödvändig 2-3%
Operation mot tarmvred behövs hos ca 5% efter operation
Dödsfall till följd av komplikation är 0,2%

På lång sikt finns även risk för andra komplikationer:
Efter gastric bypass finns risk för vitamin- och mineralbrist och vi rekommenderar alla våra patienter att ta ett vitamin- och mineraltillskott. Speciellt stor risk för B-vitaminbrist föreligger varför du kommer få recept för detta och vi mäter halterna i blodet efter operation. Det finns också risk för kalkbrist och i sällsynta fall järnbrist. Vid gastric bypass kan mat i sällsynta fall fastna i kopplingen mellan fickan i magsäcken och tunntarmen vilket nödvändiggör gastroskopi för att avlägsna matbiten. Bristande viktnedgång och viktuppgång på långsikt är en "komplikation" till kirurgin. Detta orsakas oftast av att man som patient inte ändrat sitt ätbeteende tillräckligt för att operationen skall fungera. Trots att man är opererad finns det möjlighet att äta fel och för mycket fel mat. Om man äter godis hela dagarna så går man inte ner i vikt.


 

LGBP


 


Kommentarer

Tyck till här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0